Dernek Tüzüğü Nedir?

Dernek Tüzüğü nedir

Dernek tüzüğü nedir; bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelmiş insanların hukuken bir sivil toplum kuruluşu sayılabilmeleri için gerekli olan kurallar bütünüdür. Bir amaç için toplanmış ve eğer aynı amaç için sesinizi duyurmak istiyorsanız; sivil toplum kuruluşlarından biri olan dernekleri düşünebilirsiniz. Amacınız için gerçekleştirmek istediğiniz faaliyetlerin doğru adresi derneklerdir. Bunun için de derneklerin nasıl kurulduğunu “Dernekler nasıl kurulur?” başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.

Dernek Tüzüğü Nedir?

Derneklerin kurulabilmesi için olmazsa olmaz şey dernek tüzüğüdür. Bu sebeple yapmak istediğiniz çalışmalarınız için kurmaya yeltendiğiniz derneğinizin tüzüğünü iyi düşünmelisiniz. Çünkü dernek tüzüğü demek; derneğinizi kurduktan sonra derneğin tüm kurullarının uyması gereken kurallar demektir. Bu sebeple dernek tüzüğünüzü planlı, doğru, güzel ve Dernekler Kanunu’na uygun bir şekilde hazırlamalısınız.

Dolayısıyla dernek tüzüğü nedir ne değildir iyi anlaşılabilmesi için öncelikle Dernekler Kanunu’na bakılması gerekir. Zira derneğinizin kurulabilmesi için Dernekler Masası tarafından Dernekler Kanunu’na göre yapılacak inceleme sonucunda dernek tüzüğünüzün Dernekler Kanunu’na göre doğru ve anlaşılır bir şekilde hazırlanmış olması gereklidir.

Bu sebeple dernek tüzüğünüzü doğru ve anlaşılır bir şekilde hazırlamak için öncelikle “Dernek tüzüğünde olması gerekenler nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyarak dikkat etmeniz noktaları öğrenebilir, sonrasında sitemizde bulunan “Örnek Dernek Tüzüğü” yazımızı inceleyerek siz de kendi tüzüğünüzü yazabilirsiniz.

Ayrıca unutmayın, merak ettiğiniz ve anlamadığınız noktalar için yazının altına yorum yaparak ya da sitemizdeki iletişim formları üzerinden bizlere ulaşabilirsiniz.