Dernekler kanunu, adından da anlaşılabileceği gibi derneklerin her aşamasında uyulması gereken kuralları içeren bir hükümler silsilesidir. Dolayısıyla dernek kurmak, kurulan derneklere üye olmak isteyen kişilerin bu hükümleri yani kuralları bilip haklarının ve sınırlarının farkında olması gereklidir. Zira kimse kanunlara aykırı hareket etmemelidir.
Dernekler Kanunu Nedir?
Dernekler kanunu, derneklerin kurulmadan önce, kurulurken ve kurulduktan sonra hem kurucuların hem derneğe üye olacakların hem de dernek tüzel kişiliğinin de haklarının sınırlarının belirlendiği hükümler bütünüdür. Bu sebeple dernek kurmak isteyenlerin ve derneklere üye olacakların tüm haklarının farkında olabilmeleri için Dernekler Kanunu bilmeleri önem arz etmektedir.
23/11/2004 tarihinde yürürlüğe giren 5253 sayılı Dernekler Kanunu
5253 Sayılı Dernekler Kanunu İle İlgili Bilgi Almak İçin Aşağıdaki Linke Tıklayabilirsiniz:
Dernekler Kanunu 23/11/2004 tarihinde 5253 sayılı olarak yürürlüğe girmiştir. İlk olarak birinci maddesinde de Dernekler Kanunu’nun amaç ve kapsamından;
“Bu Kanunun amacı; dernekler, dernek şube veya temsilcilikleri, federasyonlar, konfederasyonlar, merkezleri yurt dışında bulunan dernekler ve vakıflar ile diğer kâr amacı gütmeyen kuruluşların Türkiye’deki şube veya temsilciliklerinin yasak ve izne tâbi faaliyetlerini, yükümlülüklerini, denetimlerini ve uygulanacak cezalar ile bunlara ilişkin diğer hususları düzenlemektir.”
şeklinde bahsedilmiştir.
Ayrıca 5253 Sayılı Dernekler Kanunu ile ilgili sormak istediğiniz ve anlamadığınız hususları yazının altına yorum yaparak ya da sitemizde bulunan iletişim formları aracılığıyla tarafımıza iletebilirsiniz.
YAZIYI PAYLAŞ