Dernekolog

Dernek Nasıl Kurulur?

Dernek Nasıl Kurulur

Dernek nasıl kurulur, dernek kurmak isteyen kişilerin ilk sorusudur, diyebiliriz.

Bir dernek nasıl kurulur anlayabilmek için öncelikle “Dernek nedir?” ve “Dernek ne işe yarar?” sorularının cevabını biliyor, kurmak istediğiniz derneğin amacına uygun olup olmayacağıyla ilgili hususun ve ilerde karşınıza çıkabilecek tüm durumların farkında olmanız gerekmektedir.

Tüm bu ilk aşama diyebileceğimiz kafa karışıklığı yaratabilecek sorunların ve soruların üstesinden geldikten sonra da Dernekler kanunu nedir? Dernekler Kanunu kapsamında uyulması gereken kurallar bilinmelidir.

Dernekler Nasıl Kurulur?

“Dernek nasıl kurulur?” sorusunun cevabı yukarıda da bahsettiğimiz gibi Dernekler Kanunu içerisinde açıkça verilmektedir.  23/11/2004 tarihinde yürürlüğe giren 5253 Sayılı Dernekler Kanunu’nun 1.maddesinde öncelikleKazanç paylaşma dışında, kanunlarla yasaklanmamış belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek üzere, en az yedi gerçek veya tüzel kişinin, bilgi ve çalışmalarını sürekli olarak birleştirmek suretiyle oluşturdukları tüzel kişiliğe sahip kişi topluluklarını” şeklinde derneklerin ne olduğuyla ilgili tanım yapılmıştır.

Dolayısıyla dernek tüzel kişiliğini oluşturmak yani dernek kurmak için öncelikle 7 kişi olmalısınız. Sonrasında ise dernek kurma amacınıza ve Dernekler Kanunu’na uygun bir tüzük hazırlamalısınız. Dernek tüzüğü nedir, dernek tüzüğünde bulunması gereken unsurlar nelerdir bilmiyorsanız hemen alttaki butonlara tıklayarak öğrenebilirsiniz.

Dernek tüzüğünüz, yazıldıktan sonra tüm kurucuların tüzüğün her sayfasını imzalamasıyla hazır hale gelmektedir. Bundan sonra yapacağınız işlem ise dernek kurmak için gerekli diğer belgelerinizi tamamlamanız olacaktır.

Dernek kuruluşu için gerekli olan belgelerinizi de tamamladıktan sonra artık tüm belgelerinizle birlikte kurucular arasından ya geçici kurucu dernek başkanınız ya da kurucular arasından yetki belgesi ile görevlendirdiğiniz bir kurucu üye ile tam ve doğru bir şekilde doldurduğunuz belgelerinizi dernekler masasına teslim etmeniz ile derneğinizin kurulum işlemlerini tamamlayabilirsiniz. Derneğiniz belgelerinizin teslimi ile tüzel kişilik kazanmış sayılacaktır.

Ayrıca unutmayın, merak ettiğiniz ve anlamadığınız noktalar için yazının altına yorum yaparak ya da sitemizdeki iletişim formları üzerinden bizlere ulaşabilir, dernek kuruluşu ile ilgili bizlerden yardım alabilirsiniz.

YAZIYI PAYLAŞ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir